Zielona sałatka
Składniki
Sałata lodowa pół główki
Ogórki kiszone 2-3 szt
Por 6cm białej częsci
Koperek wedle uznania
sos: oliwa, cok z cytryny- pół, sól, pieprz, przeciśniety zabek czosnku
Zielona sałatka
Przygotowanie
Sałatka jest wyjątkowo lekka i świeża w smaku, świetnie komponuje się z cięższymi obiadami.
Z sałaty obrałam wierzchnie liście i poszatkowałam część.
Dodałam pokrojonego pora i starte na grubym oczku ogórki.
Jeszcze koperek- mam mrożony z własnej uprawy.
Do oliwy około 50-75ml dodałam sok z połówki, sól i pieprz i przeciśnięty czosnek. Sos wymieszałam na gładka emulsję.
Sos można dodać na parę minut przed podaniem, żeby sałata nie klapnęła.
Smacznego 🙂