Zupa cebulowa po persku Gordona Ramsaya

  • on 8 kwietnia 2021

Zupa cebulowa po persku Gordona Ramsaya

Składniki

5 dużych cebul

3 łyżki oliwy

0,5 łyżeczki kurkrumy

0,5 łyżeczki nasion kozieradki

0,5 łyżeczki mielonego kuminu

0,5 łyżeczki suszonej mięty (ja dałam 2 gałązki świeżej)

2 łyżki mąki

700 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka

kawałek kory cynamonu

sok z 1 cytryny

natka pietruszki

pieprz, sól

łyżeczka cukru pudru

Zupa cebulowa po persku Gordona Ramsaya

Przygotowanie

Cebule obieramy przekrawamy na pół i kroimy w plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, oprószamy solą, pieprzem i dusimy na średnim ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając aby cebula nie przywarła do garnka.

Po tym czasie dodajemy przyprawy zwiększamy ogień i smażymy 4 minuty (ja mięty dałam świeże gałązki) Wlewamy bulion, dodajemy korę cynamonu i pod częściowym przykryciem gotujemy 20-30 minut.

Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, wlewamy do garnka; mieszamy. Wyjmujemy korę cynamonu i gałązki mięty.

Zupę jak ktoś lubi można zmiksować na krem. Rozlewamy do misek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..