Zupa cygańska

  • on 8 kwietnia 2021

Zupa cygańska

Składniki

4 ziemniaki średniej wielkości

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

2 duże pomidory

2 kopiaste łyżki czystego smalcu

10 dag gotowanego lub wędzonego boczku

20-30 dag dobrej kiełbasy

2 łyżki keczupu

3 łyżki śmietany

kika ziaren ziela angielskiego

1-2 liście laurowe

sól i pieprz

Zupa cygańska

Przygotowanie

Na 1 łyżce smalcu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną równie drobno paprykę (wcześniej oczyszczoną z pestek) i pokrojone w kostkę pomidory.

Gdy składniki się zasmażą dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę, podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

Do 3-4 szklanek wody dodajemy pokrojony w średniej wielkości kostkę boczek, pozostały smalec, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i wszystko razem zagotowujemy.

Do gotującego się boczku dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gdy będą miękkie, łączymy z uprażonymi warzywami z kiełbasą, dodajemy keczup i doprawiamy do smaku przyprawami.

Wszystko razem zagotowujemy, po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną i podajemy. Smacznego !!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..