Zupa cygańska
Składniki
4 ziemniaki średniej wielkości
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 duże pomidory
2 kopiaste łyżki czystego smalcu
10 dag gotowanego lub wędzonego boczku
20-30 dag dobrej kiełbasy
2 łyżki keczupu
3 łyżki śmietany
kika ziaren ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
sól i pieprz
Zupa cygańska
Przygotowanie
Na 1 łyżce smalcu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną równie drobno paprykę (wcześniej oczyszczoną z pestek) i pokrojone w kostkę pomidory.
Gdy składniki się zasmażą dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę, podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Do 3-4 szklanek wody dodajemy pokrojony w średniej wielkości kostkę boczek, pozostały smalec, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i wszystko razem zagotowujemy.
Do gotującego się boczku dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gdy będą miękkie, łączymy z uprażonymi warzywami z kiełbasą, dodajemy keczup i doprawiamy do smaku przyprawami.
Wszystko razem zagotowujemy, po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną i podajemy. Smacznego !!!