Zupa grzybowa z mięsem mielonym

  • on 8 kwietnia 2021

Zupa grzybowa z mięsem mielonym

Składniki

1 duża marchew

1 pietruszka

1 seler korzeniowy

1 por (biała część)

4 duże ziemniaki

500 g borowików

2 łyżki masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

1,5 litra bulionu warzywnego

3 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka suszonego lubczyku

sól, pieprz

Zupa grzybowa z mięsem mielonym

Przygotowanie

Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy w piórka.
Ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki.
Grzyby oczyszczamy, kroimy na plasterki.
Masło rozgrzewamy, wrzucamy posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie wrzucamy jarzyny, por, grzyby i mięso mielone. Dusimy pod przykryciem, ciągle mieszając i rozdrabniając mięso. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..