Zupa krem czosnkowy

  • on 8 kwietnia 2021

Zupa krem czosnkowy

Składniki

1,5 kg ziemniaków

3 główki czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego

100 g masła

jogurt naturalny

2 l wody

czerstwa bułka

Zupa krem czosnkowy

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.Odsączamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy 5-8 minut pokrojone ziemniaki. Często mieszamy. Wkładamy do głębokiego garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i gotujemy 15 minut.

Na tej samej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy obrane ząbki czosnku i chwilę podsmażamy ( 1-2 min.) często mieszając. Dodajemy do garnka z ziemniakami i gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy ziemniaki są miękkie, zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, po czym wyciągamy liście laurowe i blendujemy zupę na gładki krem. Solimy i pieprzymy do smaku.

Czerstwą bułkę kroimy w drobne kwadraty i na tej samej patelni, bez dodatku tłuszczu, podsmażamy do uzyskania chrupiących grzanek. Często mieszamy, aby się nie spaliły. Rozlewamy zupę do miseczek, dekorujemy łyżką jogurtu, zieleniną i posypujemy grzankami. Tym, którzy lubią w zupie odrobinę pikanterii polecam dodać szczyptę ostrej papryki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..