Zupa-krem z białej rzepy i kaszy jaglanej

  • on 8 kwietnia 2021

Zupa-krem z białej rzepy i kaszy jaglanej

Składniki

1 duża biała rzepa

1 por

2 średnie pietruszki

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g kaszy jaglanej

przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 1płaska łyżka “Vegety”

3 łyżki oleju kujawskiego

Zupa-krem z białej rzepy i kaszy jaglanej

Przygotowanie

Cebulę i czosnek drobno pokroić, a następnie zeszklić w garnku na oleju. Do garnka wlać 1,5-2 l wody. Dołożyć pokrojone warzywa. Gdy zupa zacznie się gotować, dodać wszystkie składniki przyprawy. Gotować do miękkości warzyw. Następnie usunąć ziele angielskie i listki laurowe. Zupę zmiksować blenderem. Oddzielnie ugotować kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem kaszę należy sparzyć wrzątkiem, aby zlikwidować charakterystyczną dla niej goryczkę. Na talerze nakładać najpierw kaszę, a potem nalać zupę. Można też odsączoną kaszę wymieszać w garnku z zupą.

Polecane przepisy: Zupa-krem z białej rzepy i kaszy jaglanej

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..