Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami

  • on 8 kwietnia 2021

Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami

Składniki

1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego

¾ szklanki czerwonej soczewicy

3 pomidory

1 marchew

3 ziemniaki

1 cebula

3 ząbki czosnku

½ brokuła

2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy do smaku curry, kminku mielonego rzymskiego, kolendra sproszkowana, ostra papryka, imbir, sól, pieprz ziołowy, paprycz

Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami

Przygotowanie

Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek zmiażdżyć. Soczewicę opłukać, osączyć. Bulion doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego ziemniaki i marchew. Gotować na małym ogniu do miękkości (około 20 minut). W tym czasie rozgrzać w wysokim garnku oliwę, zeszklić w nim cebulę i czosnek, wsypać wszystkie przyprawy i mieszając, smażyć ok 2 minut -aż zacznie wydobywać się z nich silny aromat. Dodać soczewice i mieszając, smażyć ok 2 minut. Dodać pokrojone pomidory, wymieszać, dusić pod przykryciem ok 20 minut (co jakiś czas mieszając ewentualnie podlać bulionem). Brokuł opłukać, podzielić na małe różyczki. Do garnka z soczewicą wlać bulion z warzywami, wymieszać, dodać różyczki brokuła i gotować jeszcze 3-4 minuty. Gotową zupę zmiksować i doprawić do smaku.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..