Zupa ogórkowa a’la Flaczki
Składniki
-1 świeży kurczak ok.2 kg. -ok.2-3 l.wody -sól -pieprz
-3 liście laurowe -5 ziaren ziela angielskiego
-1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
WARZYWA:
-1 słoiczek ogórków kiszonych tartych -2 marchewki
-1 pietruszka-korzeń -ok.5 strączków fasolki szparagowej
-4 ziemniaki -1 cebula -1 łyżka masła
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki -2 ząbki czosnku
PRZYPRAWY:
-szczypta papryki słodkiej -szczyptę chili -1 łyżka majeranku
-3 łyżki mąki -1 łyżka przecieru pomidorowego
-1/2 szklanki śmietanki do zup -magi w płynie(można pominąć)
Zupa ogórkowa a’la Flaczki
Przygotowanie
Kurę umyć, pokroić, zalać wodą, aby była przykryta. Gotować jak na rosół, do miękkości mięsa, ok.2 godz. Z początku zdejmować szumowinę, łyżką cedzakową. Troszkę posolić,popieprzyć dodać liście laurowe,ziele i pieprz w ziarenkach. Kurę wyjąć i obrać, porwać na kawałki, albo pokroić.
Warzywa pokroić w/g uznania,w kostkę, słupki czy plasterki. Do rosołu dodać warzywa oraz ogórki wraz z sokiem. Dodać, majeranek, paprykę,chili.(zupę nie solę, bo przecier z ogórków zawierają 1 łyżkę soli).
Gotować do miękkości warzyw, można uzupełnić przegotowaną wodą.
Mięso włożyć do warzyw.
Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać posiekany czosnek i natkę, chwilkę podsmażyć. Dodać do zupy.
Mąkę zezłocić na suchej patelni, ostudzić. Mąkę wymieszać z przecierem i śmietaną. Wlać do zupy i zagotować. Jak potrzeba to dodatkowo przyprawić w/g uznania.
Podawać z pieczywem.