Zupa ogórkowa a’la Flaczki

  • on 8 kwietnia 2021

Zupa ogórkowa a’la Flaczki

Składniki

-1 świeży kurczak ok.2 kg. -ok.2-3 l.wody -sól -pieprz

-3 liście laurowe -5 ziaren ziela angielskiego

-1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego

WARZYWA:

-1 słoiczek ogórków kiszonych tartych -2 marchewki

-1 pietruszka-korzeń -ok.5 strączków fasolki szparagowej

-4 ziemniaki -1 cebula -1 łyżka masła

-2 łyżki posiekanej natki pietruszki -2 ząbki czosnku

PRZYPRAWY:

-szczypta papryki słodkiej -szczyptę chili -1 łyżka majeranku

-3 łyżki mąki -1 łyżka przecieru pomidorowego

-1/2 szklanki śmietanki do zup -magi w płynie(można pominąć)

Zupa ogórkowa a’la Flaczki

Przygotowanie

Kurę umyć, pokroić, zalać wodą, aby była przykryta. Gotować jak na rosół, do miękkości mięsa, ok.2 godz. Z początku zdejmować szumowinę, łyżką cedzakową. Troszkę posolić,popieprzyć dodać liście laurowe,ziele i pieprz w ziarenkach. Kurę wyjąć i obrać, porwać na kawałki, albo pokroić.

Warzywa pokroić w/g uznania,w kostkę, słupki czy plasterki. Do rosołu dodać warzywa oraz ogórki wraz z sokiem. Dodać, majeranek, paprykę,chili.(zupę nie solę, bo przecier z ogórków zawierają 1 łyżkę soli).
Gotować do miękkości warzyw, można uzupełnić przegotowaną wodą.
Mięso włożyć do warzyw.

Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać posiekany czosnek i natkę, chwilkę podsmażyć. Dodać do zupy.
Mąkę zezłocić na suchej patelni, ostudzić. Mąkę wymieszać z przecierem i śmietaną. Wlać do zupy i zagotować. Jak potrzeba to dodatkowo przyprawić w/g uznania.

Podawać z pieczywem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..