Zupa pomidorowa z kapustą włoską

  • on 8 kwietnia 2021

Zupa pomidorowa z kapustą włoską

Składniki

kawałek mięsa (u mnie golonka indycza)

ok. 3 litry wody

3 marchewki

2 pietruszki (korzeń)

kawałek selera (korzeń)

kawałek pora

1 cebula

3 ziemniaki

ćwiartka główki kapusty włoskiej

garść liści laurowych i ziela angielskiego

3 łyżeczki soli

szczypta czarnuszki i kozieradki

eko-przyprawa do rosołu

pieprz

majeranek

słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g

ok. 80 ml śmietanki 30%

Zupa pomidorowa z kapustą włoską

Przygotowanie

Umyte mięso wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą, tak ok. 3 litry. Nastawiamy na zagotowanie. Następnie trzeba zebrać szum.
Gdy wywar zacznie się gotować, to wsypujemy po garści liści laurowych, ziela angielskiego, trochę czarnuszki i eko-przyprawy do rosołu, przykrywamy, zmniejszamy ogień (trójka na płycie grzewczej) i w ten sposób wywar ma się gotować jakieś 45 minut.
W międzyczasie obieramy warzywa, myjemy je i wszystkie kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do miski.
Po ok. 45 minutach gotowania wywaru wrzucamy warzywa, mieszamy, przykrywamy, na chwilę musimy zwiększyć moc płyty, by całość zawrzała i znów zmniejszamy moc do trójki i tak gotujemy przez 15 minut.
W międzyczasie siekamy drobno umytą ćwiartkę kapusty włoskiej.
Wyciągamy mięso. Możemy je rozdrobnić i na końcu z powrotem dodać do zupy.
Wrzucamy kapustę, mieszamy. Sypiemy trochę mielonej kozieradki, mieszamy, przykrywamy i gotujemy tak jeszcze 5 minut.
Po tym czasie solimy 3 łyżeczki soli, trochę pieprzu, mieszamy i wyłączamy płytę/gaz.
Dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszamy. Następnie wlewamy tak ok. 80 ml śmietanki, która jest genialna, ponieważ nigdy się nie waży. Jeszcze na koniec sypiemy sporą ilością majeranku i zupa gotowa.
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..