zupa z czerwonej soczewicy

  • on 8 kwietnia 2021

zupa z czerwonej soczewicy

Składniki

1 marchewka

pęczek natki pietruszki

1 cebula

1 pietruszka

0,5 selera

3 liście laurowe

5 ziarenka ziela angielskiego

2 udka z kurczaka

2 litry wody

Ponadto:

1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki oliwy z oliwek

5 niewielkich ziemniaków

3 łyżeczki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka imbiru

1,5 łyżeczki słodkiej papryki

natka pietruszki

pieprz, sól,

sos sojowy do smaku

100g gęstej śmietanki 12 lub 18%

zupa z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

Do garnka wlać 2l wody, dodać marchewkę, selera, pietruszkę, natkę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz udka z kurczaka. Gotować bulion przez ok 3 godziny. Po tym czasie całość przelać przez sito.

Soczewicę namoczyć w 3 szklankach zimnej wody przez ok 2 godziny.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy w garnku. Zalać bulionem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odsączoną soczewicę. Całość gotować przez ok 20 minut, aż zmieniki i soczewica zmiękną.
Zupę przyprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, kurkumą, curry, papryką, imbirem oraz pozostałymi przyprawami.
Zupę odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietankę i posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę z bulionu.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..