zupa z czerwonej soczewicy
Składniki
1 marchewka
pęczek natki pietruszki
1 cebula
1 pietruszka
0,5 selera
3 liście laurowe
5 ziarenka ziela angielskiego
2 udka z kurczaka
2 litry wody
Ponadto:
1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
5 niewielkich ziemniaków
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka imbiru
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
natka pietruszki
pieprz, sól,
sos sojowy do smaku
100g gęstej śmietanki 12 lub 18%
zupa z czerwonej soczewicy
Przygotowanie
Do garnka wlać 2l wody, dodać marchewkę, selera, pietruszkę, natkę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz udka z kurczaka. Gotować bulion przez ok 3 godziny. Po tym czasie całość przelać przez sito.
Soczewicę namoczyć w 3 szklankach zimnej wody przez ok 2 godziny.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy w garnku. Zalać bulionem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odsączoną soczewicę. Całość gotować przez ok 20 minut, aż zmieniki i soczewica zmiękną.
Zupę przyprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, kurkumą, curry, papryką, imbirem oraz pozostałymi przyprawami.
Zupę odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietankę i posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę z bulionu.