Zupa z gąsek.
Składniki
gąski ok.400gr. im więcej tym lepiej
masło odrobina do smazenia
marchewki 2 szt.
natka pietruszki
śmietana 18 % ok.100ml.
ziemniaki 6-7 szt.
kostki rosołowe 2 szt.
pieprz do smaku
Zupa z gąsek.
Przygotowanie
Ziemniaki i marchewkę obieram. Ziemniaki kroję w kostkę , a marchewkę trę na tarce.Wkladam wszystko do garka , dodaję wody jak na zupę i wkładam kostki rosołowe.
Gąski dokładnie płuczę.Kroję w paski i smażę na maśle z niewielką ilością soli.Gdy cała woda już odparuje , smażę jeszcze chwilę po czym dodaję wszystko do garka z ziemniakami.Gotuję aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec doprawiam pieprzem , dodaję posiekaną natkę pietruszki i śmietanę.Najlepiej smakuję gdy jest ciepła.
Polecane przepisy: sos grzybowy z gąsek
Polecane przepisy: rosół z zielonych gąsek
Polecane przepisy: grzyby gąski na zime
Polecane przepisy: potrawy z gąski zielonki