Zupa z gąsek.

  • on 8 kwietnia 2021

Zupa z gąsek.

Składniki

gąski ok.400gr. im więcej tym lepiej

masło odrobina do smazenia

marchewki 2 szt.

natka pietruszki

śmietana 18 % ok.100ml.

ziemniaki 6-7 szt.

kostki rosołowe 2 szt.

pieprz do smaku

Zupa z gąsek.

Przygotowanie

Ziemniaki i marchewkę obieram. Ziemniaki kroję w kostkę , a marchewkę trę na tarce.Wkladam wszystko do garka , dodaję wody jak na zupę i wkładam kostki rosołowe.

Gąski dokładnie płuczę.Kroję w paski i smażę na maśle z niewielką ilością soli.Gdy cała woda już odparuje , smażę jeszcze chwilę po czym dodaję wszystko do garka z ziemniakami.Gotuję aż ziemniaki będą miękkie.

Na koniec doprawiam pieprzem , dodaję posiekaną natkę pietruszki i śmietanę.Najlepiej smakuję gdy jest ciepła.

Polecane przepisy: sos grzybowy z gąsek

Polecane przepisy: rosół z zielonych gąsek

Polecane przepisy: grzyby gąski na zime

Polecane przepisy: potrawy z gąski zielonki

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..