Zupa z kurkami, kukurydzą i boczkiem

  • on 8 kwietnia 2021

Zupa z kurkami, kukurydzą i boczkiem

Składniki

150 g boczku wędzonego pokrojonego na cienkie plasterki

1 duża cebula

litrowe wiaderko kurek

3 duże ziemniaki

2 litry wywaru warzywnego ( albo rosołku).

1 świeża kukurydza

4 czubate łyżki śmietany 18%

pół pęczka koperku

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

Zupa z kurkami, kukurydzą i boczkiem

Przygotowanie

Boczek pokroić na kawałki. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej boczek (bez dodawania tłuszczu) na rumiano z obu stron- zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.
Posiekać cebulę, dodać na patelnię z wytopionym tłuszczem z boczku, smaży ok 5 minut mieszając.
Kurki oczyścić i posiekać – dodać do cebuli, smażyć na dużym ogniu aż się zarumienią.
Zupę zalać rosołkiem i doprowadzić do wrzenia.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę – dodać do zupy.
Kukurydzę oskrobać z kolby – dodać do zupy. Całość gotować aż ziemniaki i kukurydza będą miękkie (15-20 minut).
W misce wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego wywaru – dodać do zupy, doprawić cytryną, solą i pieprzem. Na koniec dodać koperek. Wymieszać, zestawić z ognia.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..