Zupa z soczewicą na wieprzowinie

  • on 8 kwietnia 2021

Zupa z soczewicą na wieprzowinie

Składniki

Soczewica czerwona łuskana 400 g.

Łopatka wieprzowa bez kości 500 g.

Cebule białe 1-2 szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Pomidory 5-6 szt.

Papryka czerwona 1/2 szt.

Papryka żółta 1/2 szt.

Czosnek 6 ząbków

Liście laurowe 5 szt.

Ziele angielskie 7-8 szt.

Olej rzepakowy 2 łyżki

Sól

Pieprz

Ostra papryka 1 łyżeczka

Słodka papryka 2 łyżeczki

Woda wedle uznania

Zupa z soczewicą na wieprzowinie

Przygotowanie

Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Papryki pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem.
W dużym ogniu na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę, czosnek oraz mięso. Następnie dodać papryki. Zalać wodą, doprawić przyprawami i gotować na małym ogniu. Po pewnym czasie dodać pomidory. Całość gotować do miękkości mięsa na małym ogniu (ok. godziny). Gdy mięso jest prawie miękkie dodać soczewicę i gotować przez ok. 20 min (dłużej nie, aby nie rozgotować soczewicy).

W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

🙂

🙂

🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..