Aromatyczna zupa z tofu, curry i mlekiem kokosowym

  • on 9 kwietnia 2021

Aromatyczna zupa z tofu, curry i mlekiem kokosowym

Składniki

2 łyżki oliwy

2 szalotki lub małe cebule, posiekane

1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana

6 ząbków czosnku, posiekanych

1 łyżka startego korzenia imbiru

1 łyżeczki startego korzenia kurkumy, lub łyżeczka kurkumy w proszku

1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka

1 puszka mleka kokosowego

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz do smaku

1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

garść grzybów shitake

200 g tofu, pokrojonego w kostkę

sok z połowy limonki

liście kolendry, do dekoracji

Aromatyczna zupa z tofu, curry i mlekiem kokosowym

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, smażymy na niej na średnim ogniu całą, nie obraną główkę czosnku, tak aby ząbki czosnku były miękkie a skórka brązowa. Może to zająć 8-10 minut, smażyć/dusić najlepiej pod przykryciem. Następnie zdejmujemy z ognia i obieramy, a raczej wyciskamy czosnek z łupinek, do miseczki.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy szalotkę. Smażymy 3-4 minuty i dodajemy czosnek, trawę cytrynową, imbir i kurkumę. Smażymy 2 minuty i dodajemy mleko kokosowe oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy ogień na średni. Dodajemy sos rybny, cukier, sól, pieprz, pieprz kajeński. Mieszamy i dodajemy pokrojone w paski grzyby shitake. Gotujemy 5-6 minut, dodajemy tofu i gotujemy jeszcze 2 minuty. Doprawiamy jeszcze do smaku , zdejmujemy z ognia i podajemy.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..