Babka twarogowa

  • on 9 kwietnia 2021

Babka twarogowa

Składniki

* 300 g twarogu * 250 g margaryny * 400 g mąki pszennej * 200 g cukru * 5 jajek

* Szczypta soli * Pół cytryny * Kieliszek spirytusu , wódki lub nalewki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 łyżeczka sody oczyszczonej * Bułka tarta do wysypania formy * Kawałeczek margaryny do wysmarowania blaszki

Babka twarogowa

Przygotowanie

Przed rozpoczęciem robienia ciasta należy jajka, twaróg i margarynę wyjąc z lodówki aby składniki miały mniej więcej tę samą temperaturę .
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę . Następnie dodajemy twaróg . Miksujemy do czasu połączenia się składników.Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie jajek . Następnie dodajemy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Z połówki cytryny wyciskamy sok .Sprawdzić , żeby nie było pestek.Sok wlewamy do masy a za pomocą tarki ścieramy skórkę , którą również dodajemy do masy.Dodajemy również kieliszek nalewki .Najlepiej cytrynowej lub pigwówki . Całość miksujemy do połączenia składników.Masa jest dość gęsta .Tak przygotowane ciasto przekłądamy do przygotowanej foremki . Pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 40 minut , po czym zmiejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Kiedy ciasto uzyska kolor złocisty , lekko brązowy , ja przykrywam górę ciasta folią aluminiową .Robię to po to by babka w środku mogła się dopiec a wierzch się nie spiekł.Zanim wyjmę , sprawdzam jakość babki w środku długim patyczkiem od szaszłyków. Po wyjęciu z piekarnika polewam lukrem cytrynowym .
UWAGA ! W trakcie miksowania masa często ulega zwarzeniu .Należy dalej kontynuować robienie ciasta .
Przepis na lukier :
https://www.malgoskawkuchni.com/2020/05/lukier-cytrynowy.html

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..