Biszkopt z truskawkami bitą śmietaną i galaretką

  • on 9 kwietnia 2021

Biszkopt z truskawkami bitą śmietaną i galaretką

Składniki

Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia

BITA ŚMIETANA: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny

DODATKOWO: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe

Biszkopt z truskawkami bitą śmietaną i galaretką

Przygotowanie

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować. przekroić na pół.

Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Upieczony biszkopt wystudzić.

Bita śmietana
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.
Biszkopt posmarować bitą śmietaną, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..