Borówkowe ciasto z kruszonką

  • on 9 kwietnia 2021

Borówkowe ciasto z kruszonką

Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka oleju

4 jajka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250g borówek amerykańskich

mąka ziemniaczana do obtoczenia borówek

50g masła

50g cukru

50g mąki pszennej

Borówkowe ciasto z kruszonką

Przygotowanie

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel.Cały czas miksując wlewamy olej.Miksujemy przez chwilę i odstawiamy mikser.Do masy wsypujemy mąkę pszenną przesianą przez sitko i proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.Mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.
W osobnej miseczce przygotowujemy kruszonkę.Wrzucamy wszystkie składniki do miski tj.mąkę,cukier i masło i mieszamy ręką aż powstaną grudki.Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy tam ciasto.Borówki myjemy,obsuszamy żeby nie były mokre i obtaczamy je w mące ziemniaczanej.
Ciasto posypujemy borówkami i na wierzch układamy kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy ciasto przez 40-45 min.do suchego patyczka.
Mozna również po ostygnięciu ciasta posypać je cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..