Borówkowe ciasto z kruszonką
Składniki
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g borówek amerykańskich
mąka ziemniaczana do obtoczenia borówek
50g masła
50g cukru
50g mąki pszennej
Borówkowe ciasto z kruszonką
Przygotowanie
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel.Cały czas miksując wlewamy olej.Miksujemy przez chwilę i odstawiamy mikser.Do masy wsypujemy mąkę pszenną przesianą przez sitko i proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.Mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.
W osobnej miseczce przygotowujemy kruszonkę.Wrzucamy wszystkie składniki do miski tj.mąkę,cukier i masło i mieszamy ręką aż powstaną grudki.Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy tam ciasto.Borówki myjemy,obsuszamy żeby nie były mokre i obtaczamy je w mące ziemniaczanej.
Ciasto posypujemy borówkami i na wierzch układamy kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy ciasto przez 40-45 min.do suchego patyczka.
Mozna również po ostygnięciu ciasta posypać je cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!