Brukselka w sosie holenderskim.

  • on 9 kwietnia 2021

Brukselka w sosie holenderskim.

Składniki

Brukselka swieza 1 kg

sos holenderski Maggi dla 500 ml sosu

1 lyzka masla

pol galki muszkatalowej

sol, pieprz

Brukselka w sosie holenderskim.

Przygotowanie

Brukselke obieramy z wierzchnich lisci, dokladnie myjemy w cieplej wodzie, zalewamy tak, aby kapustki nie byly w pelni przykryte, dodajemy pol lyzeczki soli i gotujemy od momentu wrzenia wody na malym ogniu pod pokrywa 10-12 minut.
Durszlak stawiamy na mniejszym garnku i wylewamy na niego brukselke. Chodzi o to aby zachowac wode z gotowania brukselki do przygotowania sosu . Odmierzamy z tego 400 ml, ponownie stawiamy na palniku i dodajemy sos holenderski w proszku (od Maggi) dla 500 ml. Energicznie mieszamy i gotujemy 2 minutki. Do sosu dodajemy pol swiezo startej galki muszkatalowej, 1 lyzke masla, troche czarnego pieprzu.
Brukselke polewamy sosem – i gotowe.
Smacznego zycze.

Polecane przepisy: Brukselka w sosie holenderskim.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..