Bułeczki z parówkami i żółtym serem
Składniki
Ciasto:
mąka pszenna 70 dag
letnie mleko 3/4 szklanki
Drożdże 7 dag
woda zimna 3/4 szklanki
olej 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
Nadzienie:
parówki 50 dag
ser żółty 30 dag
papryka słodka
oregano suszone
ketchup
Dodatkowo:
żółtko do posmarowania
siemię lniane do posypania
Bułeczki z parówkami i żółtym serem
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolnej wielkości kółeczka.
Farsz: parówki i ser kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną paprykę w proszku, oregano suszone i około 2 łyżki ketchupu, wszystko razem mieszamy.
Na powycinane kółeczka dajemy odpowiednia ilość farszu.
Formujemy bułeczki i układamy na formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem.
Bułeczki smarujemy rozbitym żółtkiem i posypujemy siemieniem lnianym.
Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.