Bułki pszenno-kukurydziane.

  • on 9 kwietnia 2021

Bułki pszenno-kukurydziane.

Składniki

Ciasto:

2 i pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki kukurydzianej

5 dag świeżych drożdży

około 250 ml ciepłego mleka

2 łyżki masła

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

Bułki pszenno-kukurydziane.

Przygotowanie

Masło roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i 200 ml ciepłego mleka. Do roztartych drożdży dodajemy masło, wsypujemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą i sól.

Następnie zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.

Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Układając bułki na blasze zachowujemy odstępy ponieważ bułki urosną i się zrosną. ( Moje rosły jak szalone ).

Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone studzimy.

Gotowe bułki podajemy z dowolnymi dodatkami, a ja smacznego Wam życzę.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..