Bułki z cebulą, ogórkiem i kiełbasą

  • on 9 kwietnia 2021

Bułki z cebulą, ogórkiem i kiełbasą

Składniki

200 g zakwasu ( po dokarmieniu )

15 g świeżych drożdży

1,5 szk letniej wody

1 łyżka soli morskiej z magnezem

1 łyżka trzcinowego cukru

5 łyżek oleju rzepakowego

250 g mąki tortowej typ 450

250 g mąki żytniej typ 720

500 g mąki koszalińskiej typ 500

100 g prażonej cebulki

200 g kiełbasy szynkowej ( może być inna )

300 g świeżego ogórka ( sałatkowy )

Bułki z cebulą, ogórkiem i kiełbasą

Przygotowanie

Drożdże wrzucić do dużej miski i rozetrzeć je z cukrem. Następnie dodać zakwas i wodę oraz olej i wymieszać płynne składniki. Potem wsypać wszystkie mąki i sól. Kiełbasę ( u mnie w plasterkach ) pokroić a ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wsypać cebulkę, dodać kiełbasę i ogórka i wyrobić ciasto. Oprószyć je lekko mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić.

Blachy oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto dzielić na porcje ( u mnie dziś duże bułki, więc wyszło mi 11 bardzo dużych bułek ), formować w bułki i układać na blasze ( można zrobić mniejsze bułki, wtedy będzie ich więcej ). Bułki zostawić do podrośnięcia a gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Upieczone przestudzić i spożywać najlepiej z samym masłem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..