Caldo verde PL

  • on 9 kwietnia 2021

Caldo verde PL

Składniki

600 g ziemniaków

200 g kapusty włoskiej

200 g Chorizo

1,5 l bulionu

3 Ząbki czosnku

Cebula

Papryka Chili do smaku

3 listki laurowe

Sól do smaku

Pieprz do smaku

Natka pietruszki

Oliwa z oliwek

Opcjonalnie jako dodatek do zupy – Paluchy Grissini z oliwą.

Caldo verde PL

Przygotowanie

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż 2-3 minuty posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i przesmaż jeszcze chwilę.

Przełóż wszystko do garnka i zalej bulionem. Dodaj w całości, obraną z białej błonki/skórki kiełbasę Chorizo i 3 listki laurowe. Zagotuj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie.

Wyjmij listki laurowe i kiełbasę. Dopraw do smaku papryczką chili, pieprzem, solą i zmiksuj na gładki krem.

Dodaj poszatkowaną kapustę włoską i pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Zagotuj i gotuj ok. 10 minut.

Kiedy kapusta zmięknie, serwuj zupę. Polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp świeżą natką pietruszki.
Paluchy Grissini – opcjonalnie możesz zaserwować jako dodatek.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..