Chleb pszenno warzywny

  • on 9 kwietnia 2021

Chleb pszenno warzywny

Składniki

500 g mąki pszennej typ 500

350 ml letniej wody

5 łyżek oleju rzepakowego

50 g świeżych drożdży

1,5 łyżeczki soli

1 łyżka cukru

3 szczypty chili

3 szczypty pieprzu

1/2 czerwonej papryki

1/2 cukinii

5 rzodkiewek

1 czerwona cebula

10 cm pora

Chleb pszenno warzywny

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem a potem wlać wodę, dodać sól i 3 łyżki mąki oraz olej i wymieszać. Zostawić zaczyn do porośnięcia. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Do podrośniętego zaczynu wsypać mąkę oraz pokrojone warzywa i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i ułożyć ciasto w większej podłużnej foremce wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Można ciasto ponacinać. Ponownie zostawić ciasto w blaszce do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Taki chleb smakuje nawet sam bez żadnych dodatków.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..