Chleb tostowy.

  • on 9 kwietnia 2021

Chleb tostowy.

Składniki

mąka pszenna poznańska (typ 650) 70 dag

mleko 400 ml

sól 1 łyżeczka

cukier 1 łyżeczka

drożdże świeże 20 gram

oliwa z oliwek 7 łyżek

Chleb tostowy.

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłe mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy podłużną formę, ja użyłam podłużnej tortownicy, dno wyłożyłam papierem do pieczenia, boki nasmarowałam tłuszczem i posypałam otrębami pszennymi.

Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy chleb do wielkości formy. Wkładamy do formy, nacinamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy do ładnego zarumienienia się chleba, około 25-30 minut, w zależności od piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu, grzałki góra/dół. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..