Chleb z mąki pszennej

  • on 9 kwietnia 2021

Chleb z mąki pszennej

Składniki

1,2 kg mąki pszennej

1 litr ciepłej wody

10 dag drożdży surowych lub 3 łyżki drożdży granulowanych

1 łyżka cukru

1 łyżka soli

1 łyżka oleju do posmarowania foremki

Chleb z mąki pszennej

Przygotowanie

W misce zasyp drożdże cukrem i poczekaj aż sie rozpuszczą. Do rozpuszczonych drożdży dodaj wodę i sól, wszystko razem wymieszaj mikserem z końcówkami do ugniatania ciasta . Na końcu dodaj mąkę, wszystko razem mieszaj przez około 3 minuty, a następnie odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wymieszaj porządnie cisto i przełóż je na wysmarowaną olejem dużą foremkę. Piec w temperaturze 200’C przez około 1 godziny i 15 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..