Chlebek ziołowy

  • on 9 kwietnia 2021

Chlebek ziołowy

Składniki

600 g mąki pszennej

300 ml ciepłej wody

40 g drożdży

40 ml oleju

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

DODATKOWO:

120 g masła w temperaturze pokojowej

1 cebula

3-4 ząbki czosnku (lub więcej)

pęczek natki pietruszki

1/2 łyżeczki soli

Chlebek ziołowy

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obieramy, przekładamy wraz z umytą i osuszoną natką do malaksera i miksujemy razem, aż składniki się rozdrobnią. Dodajemy masło i jeszcze chwilkę miksujemy razem.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem – można użyć robota – aż powstanie elastyczne ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk.
Ciasto wyciągamy z miski, wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30×40 cm i grubości ok. 0,5 cm.
Ciasto smarujemy masłem ziołowym zostawiając ok. 1 cm brzegi.
Ciasto kroimy w poprzek na ok. 5 cm pasy i zwijamy je w harmonijkę, a następnie wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. W tym czasie zostawiamy chlebek do lekkiego podrośnięcia.
Gdy piekarnik się nagrzeje, wkładamy do niego formę z chlebkiem i pieczemy przez 30-35 minut. U mnie wystarczyło 30 minut.
Smacznego! 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..