ciasto biszkoptowe z truskawkami, galaretką i kremem mascarpone

  • on 9 kwietnia 2021

ciasto biszkoptowe z truskawkami, galaretką i kremem mascarpone

Składniki

jajka – 3 szt.

mąka pszenna – 3 łyżki

cukier – 3 łyżki

cukier waniliowy 1 łyżka

truskawki – 300 g

galaretka truskawkowa – 1 opakowanie

serek mascarpone – 150 g

śmietana 30% – 300 ml

cukier puder – 2 czubate łyżki

czekolada gorzka – 50 g

sok z cytryny – 2 łyżki

miód – 1 łyżka

ciasto biszkoptowe z truskawkami, galaretką i kremem mascarpone

Przygotowanie

Jajka (powinny być w temperaturze pokojowej) ubić z cukrem i cukrem waniliowym na pianę.

Mąkę przesiać przez sitko, wsypać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni około 20 minut. Wystudzić.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić, dodać pokrojone na drobne kawałki truskawki. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Miód i sok z cytryny wymieszać z pół szklanki wody. Nasączyć wystudzony biszkopt.

Na nasączony biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę z truskawkami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Śmietanę ubić na krem. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na galaretkę.

Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać gotowe ciasto. Dobrze schłodzić w lodówce.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..