ciasto jogurtowe z truskawkami

  • on 9 kwietnia 2021

ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki

mąka pszenna – 2 szklanki

cukier – 3/4 szklanki

jajka – 2

jogurt grecki – 1 szklanka

olej – pół szklanki

proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

cukier waniliowy – 2 łyżki

truskawki – 300 g

płatki migdałowe – 50 g

ciasto jogurtowe z truskawkami

Przygotowanie

Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, więc mniej więcej na godzinę przed pieczeniem, jajka i jogurt należy wyciągnąć z lodówki.
Truskawki umyć, pokroić na kawałki.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Kwadratową blachę o wymiarach 22 x 22 cm (można użyć tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy przełożyć ciasto, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, posypać płatkami migdałowymi.

Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..