Ciasto truskawkowe

  • on 9 kwietnia 2021

Ciasto truskawkowe

Składniki

Truskawki 0,5 kg

Jogurt typu greckiego 400 g

Galaretka truskawkowa 2 opakowania

Żelatyna 2 łyżeczki

Kruche ciasteczka kakaowe 16 szt.

Masło orzechowe 3 łyżki

Cukier 3 łyżeczki

Cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g każde

Ciasto truskawkowe

Przygotowanie

Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem orzechowym i przełożyć na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć z nich szypułki i zblendować.

Do truskawek dodać cukier, cukier wanilinowy oraz jogurt i dokładnie wymieszać.

Jedno opakowanie galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.

Do rozpuszczonej galaretki dodać łyżkę masy truskawkowej i wymieszać, dodać kolejną i wymieszać. W ten sposób dodać około 1 szklanki masy.

Przygotowaną w poprzednim etapie masę truskawkową z galaretką i żelatyną wlewać powoli do pozostałej części masy intensywnie mieszając przez cały czas.

Masę truskawkową wlać do tortownicy na warstwę ciastek z masłem orzechowym. Całość wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Drugie opakowanie galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, wystudzić, wlać na lekko stężałe ciasto, wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie stężało.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..