Ciasto ” Truskawkowe Pole”

  • on 9 kwietnia 2021

Ciasto ” Truskawkowe Pole”

Składniki

ciasto biszkoptowe

mąka pszenna Typ 500 250 g

cukier 100 g

Olej rzepakowy 100 ml

Proszek do pieczenia 10 g

jajka 3 szt.

galaretka truskawkowa

truskawki 500 g

120 g galaretki truskawkowej

krem śmietanowy

śmietana 30 % 500 ml

cukier puder 100 g

śmietanfix 15 g

dekoracja

woda 500 ml

120 g galaretki truskawkowej

Ciasto ” Truskawkowe Pole”

Przygotowanie

Ciasto biszkoptowe: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.
Galaretka truskawkowa: Truskawki podgrzewamy. Ciepłe miksujemy. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ponownie podgrzewamy. Do gotujących się truskawek dodajemy galaretki. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretką przekładam ciasto.
Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Wierzch ciasta ozdabiam śmietaną. Całość chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Dekoracja: W 500 ml wrzącej wody rozpuszczam dwie galaretki truskawkowe. Zostawiam do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na śmietanę. Chłodzę ponownie dwie godziny.

Zapraszam na mojego bloga !

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..