Ciasto ” Truskawkowe Pole”
Składniki
ciasto biszkoptowe
mąka pszenna Typ 500 250 g
cukier 100 g
Olej rzepakowy 100 ml
Proszek do pieczenia 10 g
jajka 3 szt.
galaretka truskawkowa
truskawki 500 g
120 g galaretki truskawkowej
krem śmietanowy
śmietana 30 % 500 ml
cukier puder 100 g
śmietanfix 15 g
dekoracja
woda 500 ml
120 g galaretki truskawkowej
Ciasto ” Truskawkowe Pole”
Przygotowanie
Ciasto biszkoptowe: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.
Galaretka truskawkowa: Truskawki podgrzewamy. Ciepłe miksujemy. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ponownie podgrzewamy. Do gotujących się truskawek dodajemy galaretki. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretką przekładam ciasto.
Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Wierzch ciasta ozdabiam śmietaną. Całość chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Dekoracja: W 500 ml wrzącej wody rozpuszczam dwie galaretki truskawkowe. Zostawiam do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na śmietanę. Chłodzę ponownie dwie godziny.
Zapraszam na mojego bloga !