Ciasto z kaszy manny na kefirze

  • on 9 kwietnia 2021

Ciasto z kaszy manny na kefirze

Składniki

500g kefiru naturalnego

1szkl. kaszy manny

1szkl. mąki pszennej tortowej

0,5 łyżeczki sody spożywczej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki naturalnego kakao

2 duże jajka

1szkl. cukru

1 mały cukier waniliowy

100g masła

Polewa:

3 łyżki mleka

100g czekolady (u mnie mleczna i gorzka)

wiórki kokosowe do posypania

Ciasto z kaszy manny na kefirze

Przygotowanie

Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Kefir przełożyłam do miski. Wsypałam do niego kaszę maną, mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i sodę spożywczą. Wymieszałam łyżką i odstawiłam na około 30 minut do napęcznienia. Jajka wbić do miski i zmiksować z miękkim masłem, cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Masę jajeczną przełożyłam do kaszy z mąką i kefirem i wymieszałam łyżką. Tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam połowę ciasta. Do pozostałego ciasta dodałam kakao i wymieszałam. Ciemne ciasto wyłożyłam na jasne i przemieszałam widelcem. Ciasto piekłam ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wystudziłam na kratce. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam, aż czekolada całkowicie się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam wierzch ciasta i posypałam wiórkami kokosowymi. Ciasto można kroić, gdy czekolada zastygnie.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..