Clafoutis z czereśniami

  • on 9 kwietnia 2021

Clafoutis z czereśniami

Składniki

400 g czereśni

80 g mąki pszennej

70 g cukru

30 g masła

30 g migdałów w płatkach

1 laska wanilii

3 jaja

200 ml mleka

Clafoutis z czereśniami

Przygotowanie

Na początek zająłem się czereśniami, które umyłem, osuszyłem i wydrylowałem.
W garnuszku roztopiłem masło, które odstawiłem do wystygnięcia.
Zmiksowałem jaja z cukrem, dodałem ziarenka z laski wanilii, mąkę oraz mleko. Na koniec wlałem roztopione masło.
Przygotowałem okrągłą formę o średnicy 25 , którą wysmarowałem masłem.
Na dnie naczynia ułożyłem wydrylowane czereśnie.
Rozgrzałem piekarnik do temperatury 180 stopni.
Na czereśnie wlałem masę mleczno-jajeczną. Wierzch deseru udekorowałem płatkami migdałowymi oraz oprószyłem 2 łyżeczkami cukru.
Clafoutis pieczemy ok. 25-30 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..