Congee (Jook): aromatyczna „owsianka” na ryżu, wersja wegetariańska

  • on 9 kwietnia 2021

Congee (Jook): aromatyczna „owsianka” na ryżu, wersja wegetariańska

Składniki

2 łyżki oleju sezamowego

200 g brązowego ryżu

2 ząbki czosnku, rozgniecione

3 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w plasterki

6-7 grzybów shitake, namoczonych i pokrojonych w paski

1 l bulionu warzywnego

sól, pieprz do smaku

do dekoracji: pokrojona cebula dymka, liście kolendry, posiekane orzechy ziemne, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego

Congee (Jook): aromatyczna „owsianka” na ryżu, wersja wegetariańska

Przygotowanie

W dużym garnku, o grubym dnie, rozgrzewamy olej i prażymy ryż przez 1 minutę, dodajemy czosnek, imbir i grzyby shitake. Smażymy przez jedną minutę.

Całość zalewamy bulionem i gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Doprawiamy do smaku.

Przelewamy do miseczek, dekorujemy dymką, kolendrą i orzechami. Doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..