Ćwiartki kurczaka w papryce słodkiej pieczone na soli

  • on 9 kwietnia 2021

Ćwiartki kurczaka w papryce słodkiej pieczone na soli

Składniki

2 kg ćwiartek z kurczaka,

1 czubata łyżka papryki słodkiej w proszku,

4 łyżki oleju,

0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,

300 g drobnej soli.

Ćwiartki kurczaka w papryce słodkiej pieczone na soli

Przygotowanie

Przygotować ćwiartki z kurczaka, ponacinać od strony skóry. Następnie wsypać paprykę oraz wlać olej, całość dokładnie wymieszać rękoma aby papryka dobrze wchłonęła się w mięso. Odstawić na 15 minut.

Gdy ćwiartki z kurczaka odstały już swój czas. Na blaszkę od piekarnika położyć papier do pieczenia, na papier wysypać po całości sól, na soli ułożyć ćwiartki w papryce, można obsypać je szczyptą przyprawy z solą ale nie koniecznie.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec półtorej godziny bez obracania do ładnego zarumienienia. Dużo zależy od piekarnika czasami wystarczy godzina.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec półtorej godziny bez obracania do ładnego zarumienienia. Dużo zależy od piekarnika czasami wystarczy godzina.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..