Ćwiartki kurczaka w papryce słodkiej pieczone na soli
Składniki
2 kg ćwiartek z kurczaka,
1 czubata łyżka papryki słodkiej w proszku,
4 łyżki oleju,
0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,
300 g drobnej soli.
Ćwiartki kurczaka w papryce słodkiej pieczone na soli
Przygotowanie
Przygotować ćwiartki z kurczaka, ponacinać od strony skóry. Następnie wsypać paprykę oraz wlać olej, całość dokładnie wymieszać rękoma aby papryka dobrze wchłonęła się w mięso. Odstawić na 15 minut.
Gdy ćwiartki z kurczaka odstały już swój czas. Na blaszkę od piekarnika położyć papier do pieczenia, na papier wysypać po całości sól, na soli ułożyć ćwiartki w papryce, można obsypać je szczyptą przyprawy z solą ale nie koniecznie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec półtorej godziny bez obracania do ładnego zarumienienia. Dużo zależy od piekarnika czasami wystarczy godzina.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec półtorej godziny bez obracania do ładnego zarumienienia. Dużo zależy od piekarnika czasami wystarczy godzina.