Drożdżowa buchta z budyniem

  • on 9 kwietnia 2021

Drożdżowa buchta z budyniem

Składniki

Ciasto drożdżowe:

drożdże świeże 50 g

mąka pszenna 3 szklanki

mleko 3,2% 3/4 szklanki

jaja 2 szt

cukier drobny 3/4 szklanki

masło 125 g

Masa budyniowa:

budyń śmietankowy 2 szt

mleko 3,2% 1/2 l

Posypka:

masło 50 g

cukier puder 50 g

mąka pszenna 85 g

Drożdżowa buchta z budyniem

Przygotowanie

Drożdże skruszyć do miski, zasypać czterema łyżkami cukru i odstawić. Jaja ubić z pozostałym cukrem na puszystą “masę”. Do rozpuszczonych drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans. Następnie dodać pozostałe mleko, mąkę, stopione masło i ubite jaja. Wyrobić ciasto i przykryć ściereczka, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie ugotować budyń, ostudzić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozsmarować ostudzony budyń. Ciasto zwinąć i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. pozostawić do napuszenia. Następnie ciasto posmarować mlekiem i posypać obficie kruszonką.

Piec w nagrzanym do temp. 165 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min. Ostudzić i częstować się… 🙂
Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..