Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem

  • on 9 kwietnia 2021

Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem

Składniki

Ciasto:

– 2,5 dag świeżych drożdży

– 2 łyżki śmietany 18 %

– 1 cukier waniliowy

– 1 szklanka cukru pudru

– 2,5 szklanki mąki tortowej

– 20 dag margaryny tortowej

– 2 jajka

budyń:

– 2 budynie waniliowe

– 2 szklanki mleka

– 2 łyżki cukru

dodatkowo:

– 3 małe jabłka

Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem

Przygotowanie

1. Budyń: w jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do ostygnięcia.
2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
3. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.
Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto.
4. Z ciasta formujemy bułeczki. Formujemy kulkę, wałkujemy, na środek dajemy porcję budyniu i porcję pokrojonych jabłek. Rogi zaginamy do środka lekko je przy tym zlepiając. W dłoniach formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..