Drożdżowe buły z sezamem.

  • on 9 kwietnia 2021

Drożdżowe buły z sezamem.

Składniki

mąka pszenna 70 dag + do podsypania Typ-650

olej roślinny 100 ml

jajka kurze 4 szt. (4 żółtka + 3 białka)

białko do posmarowania bułek

drożdże świeże 25 g

cukier 3 łyżeczki

sól 1 łyżka

mleko ciepłe 400 ml

sezam do posypania bułek

Drożdżowe buły z sezamem.

Przygotowanie

Drożdże mieszamy z cukrem, jedną łyżeczką mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Czekamy kilkanaście minut aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, olej, jajka, mieszamy łyżką, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając pięścią w jego środek, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Ułożone na blasze bułki przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.

Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..