Drożdżowe racuchy z musem bananowo-serowym

  • on 9 kwietnia 2021

Drożdżowe racuchy z musem bananowo-serowym

Składniki

Ciasto drożdżowe:

mąka pszenna 2 1/2 szklanki

mleko 1 1/2 szklanki

drożdże świeże 30 g

jaja 2 szt

cukier drobny 4 łyżki

Dodatki:

banan 4-5 szt

serek mascarpone 125 g

mleko 3,2% 1/2 szklanki

sok z cytryny 3-4 krople

Drożdżowe racuchy z musem bananowo-serowym

Przygotowanie

Drożdże skruszyć do miski, zasypać dwoma łyżkami cukru i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle łyżek mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kilka minut. W tym czasie ubić jaja z pozostałym cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe mleko, mąkę i ubite jaja, wymieszać bardzo dokładnie. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Ciasto przykryć i pozostawić na ok. 15 min.

W tym czasie połowę bananów zblendować z dodatkiem cytryny. Potem dodać serek, mleko i całość połączyć.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Podawać polane gotowym sosem i plastrami banana.
Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..