Drożdżowe racuchy z musem bananowo-serowym
Składniki
Ciasto drożdżowe:
mąka pszenna 2 1/2 szklanki
mleko 1 1/2 szklanki
drożdże świeże 30 g
jaja 2 szt
cukier drobny 4 łyżki
Dodatki:
banan 4-5 szt
serek mascarpone 125 g
mleko 3,2% 1/2 szklanki
sok z cytryny 3-4 krople
Drożdżowe racuchy z musem bananowo-serowym
Przygotowanie
Drożdże skruszyć do miski, zasypać dwoma łyżkami cukru i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle łyżek mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kilka minut. W tym czasie ubić jaja z pozostałym cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe mleko, mąkę i ubite jaja, wymieszać bardzo dokładnie. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Ciasto przykryć i pozostawić na ok. 15 min.
W tym czasie połowę bananów zblendować z dodatkiem cytryny. Potem dodać serek, mleko i całość połączyć.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Podawać polane gotowym sosem i plastrami banana.
Smacznego!