Fasolka w pomidorach z kaszą gryczaną

  • on 9 kwietnia 2021

Fasolka w pomidorach z kaszą gryczaną

Składniki

fasolka szparagowa żółta 350 g

2 -3 pomidory

2 ząbki czosnku

kasza gryczana biała 70 g

olej do smażenia

bulion około 300-500 ml

płatki drożdżowe nieaktywne jako posypka

ew. sól, pieprz

Fasolka w pomidorach z kaszą gryczaną

Przygotowanie

PORCJA DLA 2-3 OSÓB.
Fasolkę pokroić na 2 lub 3 części.
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i kaszę.
Krótko przesmażyć na większym ogniu, ciągle mieszając.
Dodać pokrojone pomidory, fasolkę, przemieszać i zmniejszyć ogień.
Wlać tyle ciepłego bulionu żeby przykryć zawartość patelni.
Dusić na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec dolać bulion albo odparować potrawę.
Zależy od wchłaniania.
Gotowe danie przełożyć na talerze i posypać płatkami drożdżowymi.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..