Fasolka w pomidorach z kaszą gryczaną
Składniki
fasolka szparagowa żółta 350 g
2 -3 pomidory
2 ząbki czosnku
kasza gryczana biała 70 g
olej do smażenia
bulion około 300-500 ml
płatki drożdżowe nieaktywne jako posypka
ew. sól, pieprz
Fasolka w pomidorach z kaszą gryczaną
Przygotowanie
PORCJA DLA 2-3 OSÓB.
Fasolkę pokroić na 2 lub 3 części.
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i kaszę.
Krótko przesmażyć na większym ogniu, ciągle mieszając.
Dodać pokrojone pomidory, fasolkę, przemieszać i zmniejszyć ogień.
Wlać tyle ciepłego bulionu żeby przykryć zawartość patelni.
Dusić na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec dolać bulion albo odparować potrawę.
Zależy od wchłaniania.
Gotowe danie przełożyć na talerze i posypać płatkami drożdżowymi.