Galareta z udek kurczaka.

  • on 9 kwietnia 2021

Galareta z udek kurczaka.

Składniki

mięso z 3 ćwiartek kurczaka

kości z 6 ćwiartek kurczaka

wywar z gotowania 2,5 litra

ziele angielskie 10-12 szt.

liść laurowy 4-5 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

żelatyna 50 g

domowa pasta rosołowa 2 łyżki

Galareta z udek kurczaka.

Przygotowanie

Wymyte, osuszone mięso i kości gotujemy w osolonej wodzie 30 minut, od momentu wrzenia wody. Mięso wraz z kośćmi wyjmujemy do miski, studzimy. Wywar cedzimy przez pieluchę tetrową, garnek myjemy i ponownie wlewamy przecedzony wywar. Wywar zagotowujemy, dodajemy pastę rosołową, pieprz ziołowy oraz w razie potrzeby sól do smaku. Do gotującego się wywaru wsypujemy żelatynę, kończymy gotowanie, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Z kości obieramy resztki mięsa, a mięso z udek kroimy w kostkę.

Przygotowujemy pojemniki w których będziemy robić galarety. Na dno przygotowanych naczyń wkładamy rozdrobnione mięso.

Zalewamy gorącym rosołem z żelatyną. Czekamy aż wszystko ostygnie i ostudzone pojemniki z zawartością wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotową galaretę podajemy z octem jabłkowym lub z sokiem z cytryny.

Smacznego!!!

Polecane przepisy: Galareta z udek kurczaka.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..