Galaretka z nóżek w jaju

  • on 9 kwietnia 2021

Galaretka z nóżek w jaju

Składniki

1 golonka wieprzowa

1 nóżka wieprzowa

2 udka z kurczaka

5 marchewek

1 pietruszka

1/4 selera

1/2 pora

4 ziela angielskie

4 listki laurowe

pęczek natki pietruszki

1 płaska łyżka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

3 litry wody

Galaretka z nóżek w jaju

Przygotowanie

Mięso należy oczyścić i zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować na bardzo wolnym ogniu rzez ok 3 godziny. Po tym czasie dodać warzywa i gotować jeszcze 30 minut.
Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić przez gazę. Mięso oddzielić od kości, rozdrobnić.

Aby powstały galaretki w wielkanocnym kształcie należy zrobić z jednej strony jaja dziurkę, wylać zawartość do osobnej miseczki. Skorupki dobrze wyparzyć.
Do środka wrzucamy wszystkie rozdrobnione składniki, a następnie zalewamy wywarem. Gdy zastygną obieramy ze skorupki.

Polecane przepisy: galaretka z nóżek ile może stać w lodówce

Polecane przepisy: Galaretka z nóżek w jaju

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..