Grochówka w termosie do pracy

  • on 9 kwietnia 2021

Grochówka w termosie do pracy

Składniki

groch 0,5 kg

ziemniaki 9 sztuk

Marchew 1 duża

Cebula

Pietruszka

seler pół

kiełbasa swojska pętko

liść laurowy, ziele angielskie

sól i pieprz

Majeranek

pęczek róznej zieleniny do obgotowania, nac selera, pietruszki, szczypior

Grochówka w termosie do pracy

Przygotowanie

Groch namoczyłam na noc.
Rano w garnku na 5 l, zagotowałam 2 l wody i parzyłam kiełbasę przez 20 minut w 85 stopniach. Odda cały aromat wędzenia.
Kiełbasę wyjęłam, dodałam groch, ziele i liść, pęczek zieleniny i gotowałam godzinę.
Ważne jest aby groch się rozpadł a zupa była płynna.
Po godzinie wyjęłam pęczek zieleniny, dodałam drobno pokrojone w kostkę ziemniaki i pozostałe jeszcze drobniej pokrojone warzywa. Można dodać odrobinę wody, gdy groch ją wchłonie.
Drobne warzywa łatwiej przelewa się do termosu i łatwiej je jeść.
Po pół godzinie dodałam pokrojoną w półplasterki kiełbasę i roztarłam sporo majeranku w dłoniach. Doprawiłam solą i pieprzem.
jeśli nie mamy swojskiej wędzonej kiełbasy można zwykłą kiełbasę przesmażyć na patelni i dodać pod koniec do zupy.
Nie ma to jak rozgrzewająca zupa w pracy!
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..