Grzbowe pęczotto

  • on 9 kwietnia 2021

Grzbowe pęczotto

Składniki

Kasza pęczak – 200g

Grzyby suszone – 2 garści (u mnie maślaki)

Groszek zielony – 200g

Pomidory – 250g (mogą być z puszki)

Sos sojowy – 1 łyżka

Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka

Sambal oelek – 1 łyżeczka

Pieprz ziołowy i pieprz mielony

Grzbowe pęczotto

Przygotowanie

Grzyby najlepiej zalać wodą poprzedniego dnia. Na dnie naczynia zbierze się piasek i inne osady, których warto pozbyć się przed gotowaniem. Najłatwiej zrobić to przelewając grzyby z wodą do innego naczynia, pozostawiając osady z dna.
Grzyby gotujemy na małym ogniu około 30 minut (do miękkości).
Kiedy wystarczająco ostygną kroimy je w drobną kostkę.
Kaszę pęczak prażymy na suchej patelni, często mieszając. Nie może się spalić, powinna jedynie lekko zmienić kolor i pachnieć intensywniej.
Kaszę zalewamy szklanką wody po gotowaniu grzybów i szklanką zimnej wody. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę (bez skór), groszek, koncentrat i ugotowane grzyby. Mieszamy i gotujemy, aż kasza będzie zupełnie miękka i wciągnie całą wodę.
Całość przyprawiamy do smaku. ja użyłam sambal oelek, aby nadać nieco ostrości.
Kaszotto najlepsze jest następnego dnia, kiedy smaki dokładnie się przegryzą.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..