Jarskie gołąbki

  • on 9 kwietnia 2021

Jarskie gołąbki

Składniki

1 główka białej kapusty

farsz:

200 g ryżu basmati

1 marchewka

1 papryka (u mnie żółta)

1 mała cukinia

1 papryczka chili

1 cebula

2 ząbki czosnku

przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka

sos pomidorowy:

1 cebula

1/2 słoiczka koncentrau pomidorowego

1 szklanka śmietany 18%

przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka

Jarskie gołąbki

Przygotowanie

Główkę kapusty obgotować lub sparzyć wrzątkiem. Wtedy bez trudu będzie można oddzielić liście.
Przygotować farsz. W lekko osolonej wodzie lekko podgotować ryż. Wodę odcedzić. Cebulę, paprykę, czosnek i papryczkę chili drobno pokroić. Następnie poddusić na oleju. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cukinię również zetrzeć i odcisnąć z niej sok. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić przyprawami.
Farsz nakładać na liście kapusty i zwijać gołąbki. Do rondla nalać jakieś dwie szklanki wody. Na dno wyłożyć zbędne części kapusty. Tak zabezpieczone dno spowoduje, że gołąbki nie przypalą się. Ciasno poukładać przygotowane gołąbki. Rondel przykryć pokrywą i danie dusić na małym ogniu jakieś 30-40 minut.
Przygotować sos pomidorowy w oddzielnym naczyniu. Drobno pokroić cebulę. Zeszklić ją na oleju. Wlać jedną lub dwie chochelki wywaru z rondla. Dodać koncentrat pomidorowy. Gotować jakieś 2-3 minuty. Dodać przyprawy. Na koniec wlać śmietanę. Jeszcze chwilę pogotować.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..