Jesienna gęsta zupa gulaszowa

  • on 9 kwietnia 2021

Jesienna gęsta zupa gulaszowa

Składniki

mięso gulaszowe z indyka 75 dag

pieczarki 30 dag

papryka 3 szt

miąższ z dyni 30 dag

cebula 1 szt

czosnek 3 ząbki

bulion 2 szklanki

koncentrat pomidorowy 1 łyżka kopiasta

masło 1 łyżka

olej do smażenia

sól do smaku

pieprz do smaku

papryka słodka mielona do smaku

papryka ostra mielona do smaku

Jesienna gęsta zupa gulaszowa

Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek również obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry lub ćwiartki /w zależności od wielkości/.
W garnku w którym będziemy gotować gulasz /czyli dość dużym/ rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy ok. 10 min.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso gulaszowe z indyka.Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Gdy mięso się zrumieni dodajemy je do garnka z pieczarkami.
Gorący bulion mieszamy z koncentratem i wlewamy do rondla z mięsem.
Miąższ dyni kroimy w średniej wielkości kostkę i połowę dodajemy do gulaszu /w czasie gotowania dodany teraz miąższ rozgotuje się i zagęści zupę/ Gotujemy na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie.
Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę i wraz z resztą dyni dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok. 5-7 min. – do czasu aż warzywa będą wystarczająco miękkie.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..