Jesienna zupa dyniowa

  • on 9 kwietnia 2021

Jesienna zupa dyniowa

Składniki

2 kg dynia hokkaido

2 ząbki czosnku

1 marchew

1 pietruszka

1 mały seler korzeniowy

6 sztuk brukselki

1 gruszka

1 por

1 łyżeczka suszonego tymianku

200 g maślaków

1 cebula

1 łyżka masła

garść lubczyku

sól, pieprz

Jesienna zupa dyniowa

Przygotowanie

Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ nacinamy i razem z czosnkiem układamy w naczyniu do pieczenia. Polewamy olejem i pieczemy 30 min w 200°C. Studzimy. Miąższ i czosnek przekładamy do miski.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki. Całość zalewamy zimną wodą (1,2 litra), dodajemy brukselki i posiekany por. Gotujemy 25 min, brukselki wyjmujemy, studzimy, kroimy na pół. Bulion studzimy i blendujemy razem z czosnkiem, dynią i tymiankiem.
Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, grillujemy razem z brukselkami.
Krem łączymy ze startym serem , gotujemy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem ze szczyptą soli i posiekanym lubczykiem. Do smaku doprawiamy pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy i podajemy z ulubionym pieczywem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..