Kawowa pannacotta

  • on 9 kwietnia 2021

Kawowa pannacotta

Składniki

1/2 litra słodkiej śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

1 opakowanie czekolady deserowej albo gorzkiem

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1 łyżka likieru kawowego

12 g żelatyny

Kawowa pannacotta

Przygotowanie

Żelatynę zalać gorącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić na ok 5 minut.
W tym czasie podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej cukier, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści nie dopuszczając do zagotowania.
Po zestawieniu z ognia dodać żelatynę – mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Na koniec wlać kawę i likier kawowy- wymieszać.

Małe naczynia (np. filiżanki do kawy) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn. Odstawiać do lodówki na minimum 4 godziny.
Przed wyjęciem z naczynia, warto na chwilkę wstawić fliżanki do ciepłej wody – wystarczy je tylko zanurzyć – żeby całość łatwiej było wyjąć na talerzyk.
Ozdobić sezonowymi owocami lub wiórkami startej czekolady (ciemnej lub białej).

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..