Ketchup z cukinii

  • on 9 kwietnia 2021

Ketchup z cukinii

Składniki

1,5 kg cukinii

0,5 kg cebuli

garść soli

400 g koncentratu

2 szklanki cukru

1 szklanka octu

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka czarnego pieprzu

Ketchup z cukinii

Przygotowanie

Cukinię należy wymyć, obrać ze skórki i wydrążyć nasiona, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię przełożyć do dużego garnka i zasypać garścią soli.

Cebulę należy obrać i pokroić w pióra, dodać do cukinii, wymieszać, przykryć i pozostawić na całą noc.

Następnego dnia garnek z zawartością ustawiamy na kuchence i całość gotujemy przez około 30 minut bądź do czasu, aż cukinia i cebula się rozpadną.

Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści.

Na sam koniec dodajemy koncentrat, pieprz cayenne i czarny pieprz, mieszamy.

Gotowy ketchup przekładamy do słoiczków i porządnie zamykamy. Słoiki pasteryzujemy.

Polecane przepisy: ketchup domowy ewa wachowicz

Polecane przepisy: ketchup z cukini

Polecane przepisy: ketchup z cukini bez octu

Polecane przepisy: ketchup

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..