Kiełbasa biała ( przepis własny)
Składniki
1,5 kg mięsa z szynki
3 kg boczku wieprzowego, tłustego
0,5 kg mięsa wołowego
Przyprawy są podawane na 1 kg farszu
Sól warzona nie jodowana 16 g, majeranek 3 g, pieprz naturalny 2,5 g
czosnek świeży 5 g
Kiełbasa biała ( przepis własny)
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy i mielimy.
Mięso z szynki na szarpaku lub sitku 13 mm, boczek wieprzowy na sitku 10 mm, a wołowinę na sitku 3 mm.
Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy wraz z solą i przeciśniętym praską czosnkiem, dodajemy 200 ml zimnej wody i dobrze mieszamy ok. 15-20 min. Odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny aby przyprawy dobrze się przegryzły.
W tym czasie przygotowujemy jelita wieprzowe.
Następnie nabijamy w nie przygotowany farsz, odkręcamy do odpowiedniej długości odcinki (10-12 cm) i parzymy w przygotowanej wodzie w temperaturze 75°C przez okres 20 – 30 min.
Wyciągamy z parzenia i wkładamy do zimnej wody na 5-10 minut.
Wyciągamy i kiełbasa nadaje się do spożycia. Smacznego…
Produkt ten jest produktem krótkotrwałym i zalecam aby został jak najszybciej spożyty. Przechowywać go należy w lodowce nie dłużej jak
3-5 dni.
Polecane przepisy: kiełbasa swojska przepis dziadka
Polecane przepisy: biała kiełbasa wyrób własny
Polecane przepisy: Kiełbasa biała ( przepis własny)