Kiełbasa biała ( przepis własny)

  • on 9 kwietnia 2021

Kiełbasa biała ( przepis własny)

Składniki

1,5 kg mięsa z szynki

3 kg boczku wieprzowego, tłustego

0,5 kg mięsa wołowego

Przyprawy są podawane na 1 kg farszu

Sól warzona nie jodowana 16 g, majeranek 3 g, pieprz naturalny 2,5 g

czosnek świeży 5 g

Kiełbasa biała ( przepis własny)

Przygotowanie

Mięso myjemy, osuszamy i mielimy.
Mięso z szynki na szarpaku lub sitku 13 mm, boczek wieprzowy na sitku 10 mm, a wołowinę na sitku 3 mm.

Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy wraz z solą i przeciśniętym praską czosnkiem, dodajemy 200 ml zimnej wody i dobrze mieszamy ok. 15-20 min. Odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny aby przyprawy dobrze się przegryzły.

W tym czasie przygotowujemy jelita wieprzowe.
Następnie nabijamy w nie przygotowany farsz, odkręcamy do odpowiedniej długości odcinki (10-12 cm) i parzymy w przygotowanej wodzie w temperaturze 75°C przez okres 20 – 30 min.
Wyciągamy z parzenia i wkładamy do zimnej wody na 5-10 minut.
Wyciągamy i kiełbasa nadaje się do spożycia. Smacznego…
Produkt ten jest produktem krótkotrwałym i zalecam aby został jak najszybciej spożyty. Przechowywać go należy w lodowce nie dłużej jak
3-5 dni.

Polecane przepisy: kiełbasa swojska przepis dziadka

Polecane przepisy: biała kiełbasa wyrób własny

Polecane przepisy: Kiełbasa biała ( przepis własny)

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..