Kiszone buraczki

  • on 9 kwietnia 2021

Kiszone buraczki

Składniki

1 litr wody

płaska łyżka soli

Korzeń pietruszki

6 ząbków czosnku

1 kg. buraków

Kiszone buraczki

Przygotowanie

Składniki są na dwa słoiki litrowe.

Wodę należy zagotować ze solą a następnie przestudzić-nie musi być całkiem zimna gdy będziemy zalewali buraczki.

Buraki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek również należy obrać i każdy ząbek przekroić na pół.
Pietruszki po obraniu kroimy wzdłuż na cztery części.
Składniki równo rozkładamy do każdego słoika i zalewamy wodą przegotowaną ze solą.
Sok po kilku dniach jest gotowy do picia.
W ciepłym miejscu szybciej buraczki nam się ukiszą.

Polecane przepisy: buraczki

Polecane przepisy: kiszone buraki pasteryzowane

Polecane przepisy: kiszone buraczki

Polecane przepisy: buraczki kiszone na zime

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..